Traceerbare cacao voor meer gelijkheid

Er gaan miljarden om in de cacao. Zoomen we in op die industrie, dan zien we dat die gebouwd is op ongelijkheid. Waar bedrijven hun voordeel doen met de constante prijsdalingen, leven de meeste cacaoboeren onder de armoedegrens. Zie dan je bedrijf maar klaar te stomen voor een veranderend klimaat. Transparantie is cruciaal om de ongelijkheid bloot te leggen en daarmee een belangrijke eerste stap richting duurzame en toekomstbestendige cacao.

Wist je dat…

0

€ miljard, dat is de waarde van de cacaoindustrie

0

€ of minder per dag, dat is wat de cacaoboer verdient

0

% van de cacao uit Sierra Leone werd in 2020 geïmporteerd door Nederland

0

% van alle cacao komt uit Ghana en Côte D’Ivoire

Het probleem

Nederland is de grootste cacao-importeur ter wereld. 91% van al die cacao komt uit West-Afrika. Potentieel spelen we dus een grote rol in het zetten van nieuwe standaarden. Nog een paar cijfertjes: Sierra Leone is een belangrijke leverancier van organische cacao. Hoewel ze goed zijn voor 21% van de Nederlandse import, gaat van al hun cacao maar liefst 98% naar ons. 

Wat we doen

Waardevolle cacao

Samen met de partners achter het 5-jarige programma RECLAIM Sustainability! erkennen we de verantwoordelijkheid van Nederland. We zien ook dat we daardoor daadwerkelijk positieve impact kunnen maken. Fairfood staat in dit programma voor ‘tech for good’, en werkt aan extra waarde voor de cacao dankzij een transparant productverhaal.

Lees meer


IMG_1344
Andrew Morrison Technisch adviseur voor Solidaridad West-Afrika

Lokaal werd deze pilot met veel optimisme ontvangen. De mensen zien de extra waarde die Trace aan hun producten toe kan voegen. Het gaat voorbij certificering en kan meer doen voor het imago van hun product en hun positie op de wereldmarkt.

Lees meer

FAQ’s

Wat is een leefbaar inkomen? En een leefbaar loon?  

Even heel simpel: met een leefbaar inkomen kan iemand een menswaardig leven leiden. In iets meer woorden: een leefbaar inkomen is de vergoeding die een zelfstandige ontvangt voor een standaard werkweek, en die voldoende is voor diegene en zijn/haar familie om zich een bepaalde levensstandaard te kunnen veroorloven. Dat houdt onder meer in dat zij voldoende voedsel en water, een dak boven het hoofd, onderwijs, gezondheidszorg, transport en kleding hebben. De vergoeding moet daarnaast voldoende zijn om wat geld achter de hand te houden als appeltje voor de dorst – spaargeld, maar ook een pensioen dus. Er wordt trouwens onderscheid gemaakt tussen ‘leefbaar loon’, dat verwijst naar mensen in dienstloon, en ‘leefbaar inkomen’, dat verwijst naar zelfstandigen, zoals de boeren achter onze koffie. Lees hier meer.

Allemaal leuk en aardig, dat verzamelen van die data, maar hoe doen jullie dat als er lokaal zelfstandige inkopers/tussenpersonen actief zijn?

We snappen dat het lastig zo niet onmogelijk is om lokale inkopers te identificeren. In zo’n geval stopt de traceerbaarheid dus op het niveau van die tussenpersoon. We adviseren je in zo’n geval om een stimulans te zoeken voor die tussenpersoon om haar of zijn data te delen. Dat is ons eerder ook gelukt, dus we denken graag mee.

Hebben boeren een internetverbinding nodig om deel te kunnen nemen aan Trace?

Nee, boeren hebben niet per se een internetverbinding of smartphone nodig. Ook als ze alleen een simpele mobiele telefoon hebben, kunnen ze doormiddel van SMS deelnemen aan het platform. Een andere optie is dat een volgende proxy (bijvoorbeeld een coöperatie) namens hen informatie op Trace uploadt. In dat geval zou je bijvoorbeeld met vingerafdrukken kunnen werken om de veiligheid en echtheid van de data te kunnen waarborgen.

Hoe kan ik het verhaal van getraceerde producten delen met consumenten?

Dat is een grote uitdaging in de wereld van ons eten: digitale verhalen linken aan fysieke producten. Vaak wordt gebruik gemaakt van bar- en QR-codes. Met Trace maak je voor elk product automatisch een QR-code aan die je later op de verpakking kunt afdrukken. Dat is voor consumenten de ingang tot het digitale verhaal.

Hoe verhoudt Trace zich tot keurmerken?

Keurmerken hebben ontzettend goed werk gedaan en bij consumenten veel bewustzijn gecreëerd rondom sociale en economische duurzaamheid. Toch lopen keurmerken tegen grenzen aan. Ze zullen de eerste zijn om dat toe te geven. Een probleem met keurmerken is bijvoorbeeld dat ze maar één standaard bieden terwijl elk product en dus elke keten uniek is. Om dit complexe ecosysteem van mensen, activiteiten, processen en plaatsen samen te vatten als een binair antwoord – wel of niet eerlijk, wel of niet biologisch – is niet voldoende. Een volgende stap ligt in transparantie en traceerbaarheid – in verbonden ketens en ketenpartners die daarbinnen hun verantwoordelijkheid kunnen nemen. Verschillende keurmerken zijn hier op het moment ook naar aan het kijken. Trace is dus een volgende stap. Keurmerken kunt in de toekomst prima fungeren als partner op het Trace-platform.

Is de consument bereid meer te betalen voor een product dat traceerbaar is?

Zeker. Doorgaans zien we dat producten die traceerbaar zijn 1-12 procent in prijs stijgen en dat consumenten daar geen enkele moeite mee hebben. Research wees eerder uit dat 75 procent van de consumenten meer transparantie eist omtrent de producten die zij kopen. Een vergelijkbaar percentage zegt niet blind te vertrouwen op de beloften die merken doen. Wij denken uiteraard graag met je mee over hoe je dit bedrag in de zak van de mensen aan het begin van de keten krijgt.

Van wie is de data op het Trace-platform?

De data die geüpload wordt op Trace blijft altijd in handen van de gebruiker en wordt nooit zonder expliciete toestemming gebruikt of doorverkocht door Fairfood of andere partijen.

Nog steeds vragen?

It seems you also care about the people behind our food.

Stay up-to-date on socio-economic progress in our food system with Fairfood's bi-monthly newsletter!

Stay up-to-date on socio-economic progress in the global food system through our bi-monthly newsletter.