Ananas Hongerlijden in een bloeiende industrie

Hoewel de ananas-industrie op de Filipijnen veel geld naar het land haalt, worden veel werknemers in de industrie uitgebuit. Ze hebben weinig tot geen werkzekerheid en ontvangen een hongerloon.

Een leefbaar loon en inkomen voor ananasplukkers

Het probleem

De ananas is een uitheemse soort voor de Filipijnen. Toch is er met dank aan het warme klimaat een bloeiende industrie ontstaan; momenteel mag het land zich tot de grootste ananasproducenten ter wereld rekenen. De meeste ananassen worden verbouwd op het eiland Mindanao, het op een na grootste eiland van de Filipijnen.

Op Mindanao gaat helaas nog veel mis. De ananasindustrie op het eiland wordt gedomineerd door twee giganten, die je ook wel uit de Nederlandse supermarkten kent: Del Monte Philippines Inc. en Dole Philippines. Op de plantages en in de fabrieken van deze bedrijven werken zeker 24.000 mensen die geen leefbaar loon krijgen. Ze verdienen tussen de €4,50 en €8,50 per dag. Veel minder dan de €13,50 die ze nodig hebben om rond te kunnen komen. Een leefbaar loon en inkomen voor ananasplukkers is er helaas nog lang niet.

Ons werk

Fairfood heeft Mindanao bezocht om ter plekke onderzoek te kunnen doen. Door onder meer in gesprek te gaan met locals en experts hebben we de omvang van de problematiek aan het licht gebracht. Terugkerende verhalen zijn die van hongerlonen, onzekere arbeidscontracten, lange werkdagen en gevaarlijke werkomstandigheden. Door te lage inkomsten laten werknemers soms zelfs hun kinderen op de plantages werken.

De feiten hebben we neergelegd bij verschillende organisaties en de ananasbedrijven zelf. Door gesprekken te voeren met verschillende partijen in de keten, willen we samenwerkingen tot stand brengen die een einde moeten maken aan de problemen. We hebben daarnaast verschillende partnerschappen gesloten met lokale organisaties, en samen met hen trainingen opgezet op het gebied van onderhandelen. Zo konden we werknemers in de industrie wijzen op hun rechten en een sterkere onderhandelingspositie geven. We willen immers een leefbaar loon en inkomen voor alle ananasplukkers.

Lees ons rapport

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

It seems you also care about the people behind our food.

Stay up-to-date on socio-economic progress in our food system with Fairfood's bi-monthly newsletter!

Stay up-to-date on socio-economic progress in the global food system through our bi-monthly newsletter.