Lieve Tweede Kamer-leden, het moet écht beter

Terwijl de mondkapjes afgaan en kantoren hun deuren langzaam weer openen, lijkt het momentum om beter uit deze crisis terug te komen door onze vingers te glippen. Samen met 17 andere organisaties roepen wij de Tweede Kamer nogmaals met klem op: verval niet in slechte gewoontes. Build. Back. Better.

De Nederlandse media leken even klimaat-moe. ‘Weer een rapport vol doemscenario’s’, moeten ze gedacht hebben toen vorige week een rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) uitlekte, ‘hier zit niemand op te wachten’. Wij zullen ‘m daarom maar even samenvatten, voor iedereen die de verontwaardigde twitterstorm heeft gemist van mensen die dit wel degelijk aanging: het is de knappe koppen bij het IPCC nu écht menens, want al in de komende decennia gaan we de gevolgen van de klimaatcrisis merken. Heus mensen, het is dichterbij dan je denkt, is de boodschap. “Life on Earth can recover from a drastic climate shift by evolving into new species and creating new ecosystems … humans cannot”, luidt een veel aangehaalde quote uit het rapport.

Zulk nieuws gaat ook de collega’s bij Fairfood niet in de koude kleren zitten. Niet alleen omdat we simpelweg begaan zijn met de wereld en alles wat daarop leeft, maar ook omdat er een directe link is met onze missie. Want reken maar dat de mensen achter ons eten bij de eersten horen die de gevolgen van de klimaatcrisis voelen. In Oost-Afrika bijvoorbeeld, kampen boeren dit jaar met een ongekend droog regenseizoen. Cacaoboeren in Ivoorkust vrezen voor hun oogst. Een kwestie van op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn, zeker, maar ook van hardnekkige ongelijkheid. Van boeren die te weinig betaald krijgen om een beetje behoorlijk rond te kunnen komen, en het zich daarom niet kunnen permitteren om zich met de wereld van morgen bezig te houden.

Het is zoals onze directeur Sander vorige week nog zei in een persbericht: “Als een boer niet genoeg verdient, leeft zij of hij van dag tot dag. In tijden van crises hebben ze geen spaarpot om op terug te vallen, maar je ziet bijvoorbeeld ook dat ze geen investeringen kunnen doen om zich te wapenen tegen klimaatverandering, laat staan dat ze de flexibiliteit hebben om het bedrijf om te gooien en een product te gaan verbouwen dat beter bij het nieuwe klimaat past. Daarom moeten we echt gaan beseffen: een leefbaar inkomen is een mensenrecht.”

Je zou er, als je even niet oplet, cynisch van worden. Dan helpt deze uitspraak van Myles Allen, een hoogleraar geosysteemwetenschappen aan de Universiteit van Oxford, die we in The Guardian tegenkwamen: “It’s important people don’t get the message ‘we’re doomed anyway so why bother?’. This is a fixable problem. We could stop global warming in a generation if we wanted to, which would mean limiting future warming to not much more than has happened already this century. We also know how. It’s just a matter of getting on with it.”

En dat is het hele eiereneten: we kunnen de klimaatcrisis oplossen, net als het probleem van schandalig slecht betaalde boeren, vissers, fabrieksmedewerkers en plukkers. En laat vandaag nou een heel goed moment zijn om daarmee te beginnen. Niet alleen omdat we geen keus hebben, maar ook omdat de wereld nog steeds aan het bijkomen is van een crisis die ons op onze knieën heeft gedwongen. Inderdaad, veel van onze vrijheden willen we terug, maar laten we niet vervallen in slechte gewoonten die het afgelopen jaar toch niet zo essentieel bleken.

Daarom sluit Fairfood zich aan bij 17 andere maatschappelijke organisaties die de Tweede Kamer vandaag oproepen: let’s Build Back Better.

Lees hier de oproep

It seems you also care about the people behind our food.

Stay up-to-date on socio-economic progress in our food system with Fairfood's bi-monthly newsletter!

Stay up-to-date on socio-economic progress in the global food system through our bi-monthly newsletter.