Sluit je aan! Teken de petitie voor een Wet Duurzaam en Verantwoord Ondernemen

IDVO & het Leger des Heils pleiten voor een Wet Duurzaam Verantwoord Ondernemen.

Organisaties die transparant zijn, duurzaam opereren en hun werknemers respecteren. Degenen aansprakelijk stellen die zich schuldig maken aan het schenden van mensenrechten en milieunormen. Dat klinkt niet meer dan logisch, toch?

Om je meteen maar even uit deze droom te halen: dit gebeurt niet. Verre van dat. Er is op dit moment geen wetgeving die Nederlandse organisaties verantwoordelijk houdt voor hun handelen en hoe zij opereren in hun toeleveringsketens. Dit moet en kan veranderen.

Gelukkig ligt er in Nederland een wetsvoorstel op de tekentafel dat bedrijven verplicht om ethisch verantwoord te ondernemen. Dat betekent zoveel als dat ze zich actief moeten inzetten om dwangarbeid, moderne slavernij en milieuvervuiling uit de toeleveringsketens te bannen. Dit initiatief wordt al gesteund door de politieke partijen SP, GroenLinks, ChristenUnie en de PvdA. Zij kunnen een beetje publieke druk om het wetsvoorstel erdoor te krijgen nu goed gebruiken.

Teken hier de petitie!

Waarom steunt Fairfood dit initiatief?
Bij Fairfood zijn we van mening dat bedrijven de plicht hebben om naar hun eigen toeleveringsketens te kijken en problemen daarbinnen te identificeren en aan te pakken. Degenen die het hardst getroffen worden zitten aan het begin van de keten. Organisaties aan het einde van de toeleveringsketen hebben de invloed en de verantwoordelijkheid om hier iets aan te doen. De boeren die de Nederlandse bevolking voorzien van koffie, cacao, fruit en meer, horen een leefbaar inkomen te krijgen, moeten er op kunnen rekenen dat ze eerlijk behandeld worden en de middelen hebben om ervoor te zorgen dat productie milieuvriendelijk gebeurt. Dat zou de norm moeten zijn. Met transparantie en regelgeving kunnen bedrijven worden aangesproken als ze zich niet aan de regels houden. Samen kunnen we de eerste stappen zetten naar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

It seems you also care about the people behind our food.

Stay up-to-date on socio-economic progress in our food system with Fairfood's bi-monthly newsletter!

Stay up-to-date on socio-economic progress in the global food system through our bi-monthly newsletter.