Fairfood steunt Wet Zorgplicht Kinderarbeid

De Eerste Kamer stemt dinsdag 19 december voor of tegen de Wet Zorgplicht Kinderarbeid. Er is helaas een reëele kans dat er tegen gestemd wordt. De Eerste Kamer vraagt zich namelijk af of de wet het bedrijfsleven niet te veel gaat belasten.

De initiatiefwet werd eerder al door de Tweede Kamer aangenomen. Nu moet deze nog door de Eerste Kamer geloodst worden. Als de wet wordt aangenomen, moeten Nederlandse bedrijven verklaren dat zij al het nodige doen om kinderarbeid te voorkomen, dat zij onderzoek doen naar de risico’s op kinderarbeid in hun ketens en dat ze deze risico’s naar vermogen aanpakken. De Eerste Kamer heeft nog vraagtekens bij de wet. Sommige kamerleden vragen zich af ‘of de wet het bedrijfsleven niet te veel belast’ en ‘of we kinderarbeid niet via zelfregulering moeten oplossen’.

Fairfood zegt ‘nee’ op deze vragen en staat voor de volle 100% achter de initiatiefwet. Het is een heel mooie stap in de richting van het duurzaamheidsdoel van de VN om in 2025 wereldwijd een einde te hebben gemaakt aan kinderarbeid (lees hier meer over dit duurzaamheidsdoel). Want kinderarbeid is momenteel nog aan de orde van de dag. Volgens de International Labour Organization (ILO) zijn er wereldwijd 152 miljoen kinderen slachtoffer van kinderarbeid. 73 miljoen van hen werken onder zeer gevaarlijke omstandigheden. De helft van alle slachtoffers is tussen de 5 (!) en 11 jaar oud. Daar zouden we ons allemaal voor moeten schamen.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Teken de petitie
We willen de Eerste Kamer met zoveel mogelijk mensen oproepen om vóór de wet te stemmen. Jij kunt helpen: teken de petitie van onze vrienden bij Tony Chocolonely!

Meer lezen over
Blockchain ?

It seems you also care about the people behind our food.

Stay up-to-date on socio-economic progress in our food system with Fairfood's bi-monthly newsletter!

Stay up-to-date on socio-economic progress in the global food system through our bi-monthly newsletter.