Bedankt, deelnemers van de Nationale Postcode Loterij!

Normaal gesproken is het een feestelijke aangelegenheid, het moment waarop de Nationale Postcode Loterij haar donaties bekendmaakt. Dit jaar is alles even anders, maar dat maakt de donatie van 500 duizend euro die we ook nu weer in ontvangst mogen nemen niet minder mooi.

“Er ligt hier een pakketje voor jullie”, aldus de receptionist van ons kantorencomplex aan de telefoon. Pas toen er een paar dagen later een collega op kantoor was, bleek dat ‘pakketje’ een flink understatement was; het ging om een cheque van 500 duizend euro, waarmee de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers ook dit jaar weer het werk van Fairfood steunen.

Zulke cheques worden normaal gesproken uitgedeeld tijdens een passende ceremonie die het Goed Geld Gala werd gedoopt. Dit jaar is alles even anders, zei ook Dorine Manson, managing director bij de Goede Doelen Loterijen, in een videoboodschap die ons per mail bereikte. “Maatschappelijke problemen, waar u zich vaak al jaren mee bezighoudt, werden verder uitvergroot”, aldus Manson. “In de eerste fase zagen we de focus wel sterk liggen op lokaal en Nederland en in mindere mate op internationale solidariteit.”

Daarom is het des te mooier dat Fairfood ook dit jaar een vrij besteedbare schenking van 500 duizend euro ontvangt. Want inderdaad, ook wij zien dat de problemen waar wij al sinds 2000 aan werken onder COVID-19 nog eens werden uitvergroot. Ongelijkheid neemt toe, en veel mensen die in de productieketens van ons eten toch al een kwetsbare positie hadden, werden het afgelopen jaar definitief over het randje, de armoede in geduwd.

Daar gaan we iets aan doen. Bij Fairfood zijn we gepast optimistisch, en hopen we dat we het afgelopen jaar de absolute bodem hebben bereikt. We herkennen hernieuwde aandacht voor sociale en ecologische duurzaamheid. Voor ongelijkheid en het feit dat veel van de processen waar onze maatschappij op draait simpelweg niet werken. We zien de roep om beter uit de crisis te komen elke dag luider worden.

De donatie van de Nationale Postcode Loterij helpt om die roep kracht bij te zetten, en om die om te zetten in praktische daden. Met de donatie pakken we de hele keten aan; we maken consumenten bewust van het probleem, helpen bedrijven om positieve impact te maken en zorgen dat de stem van boeren en werknemers wordt gehoord. We democratiseren het voedselsysteem, zodat we op een dag alleen nog eerlijk eten op ons bord hebben.

Dat lijkt ons nu een goede bestemming van het deelnemersgeld van de Nationale Postcode Loterij. Deelnemers, bedankt!

Donatie van de Nationale Postcode Loterij

Lees meer over wat we met deze donatie doen

It seems you also care about the people behind our food.

Stay up-to-date on socio-economic progress in our food system with Fairfood's bi-monthly newsletter!

Stay up-to-date on socio-economic progress in the global food system through our bi-monthly newsletter.