Deze is voor Blockchain
Deze keer geen blog over koffie, maar een shout-out naar blockchain. Want als blockchain een mens was geweest, had-ie een zware week achter de rug gehad. Dan lag-ie nu onder een dekbed series te kijken met een grote zak drop naast zich. Wat is er gebeurd? Ineens moest niemand meer iets van ‘m hebben. Mensen roddelden over ‘m dat ze hem ‘altijd al niks hadden gevonden’, dat hij ‘overhyped’ was en een ‘bubbel die op knappen staat’. Blockchain sloeg op een zondagochtend de online krant open en las daar in zwierige letters over zichzelf: ‘Een oplossing voor bijna niets’. Blockchain had nog gehoopt dat niemand anders het zou zien, maar al snel was het artikel 1.000 keer gedeeld.
De pre-millennials onder jullie kennen vast nog wel het Bucklerbier. Niet? Kan kloppen. Het alcoholvrije biertje verdween begin nineties roemloos uit de supermarktschappen. Tijdens zijn oudejaarsconference had Youp van ’t Hek zo grondig zijn aversie tegen de menssoort ‘Bucklerdrinker’ geuit, dat niemand meer een Buckler durfde te bestellen aan de bar. De cabaretier had Buckler het graf in gegrapt, zou je kunnen zeggen.
Even leek het met blockchain dezelfde kant op te gaan als Buckler. Down the drain. Journalist Jesse Frederik had zich voor de Correspondent grondig verdiept in het fenomeen. Hij kwam veel kinderziektes tegen, waarvan de meeste bekend zijn: het hoge energieverbruik van bitcoin, issues met privacy en hacks, coole blockchain-apps die ook prima draaien zonder blockchain – onze blockchain-goeroes Marten, Rafael en andere Lonneke lopen er ook regelmatig op te mopperen.
Acht van de vijftig boeren hadden te weinig gekregen, bleek toen de blockchain op tilt sloeg.
Wat is blockchain ook al weer? Heel simpel gezegd is het een excelsheet waarop transacties kunnen worden vastgelegd. Het nieuwe eraan is dat zo’n sheet niet op één computer bewaard wordt, of in the cloud of in één online systeem, maar op meerdere plekken. Anders dan bij Google Docs worden wijzigingen niet automatisch overal aangepast – er gaan juist alarmbellen af. Hoe blockchain werkt met Bitcoin, staat trouwens goed uitgelegd in het Correspondent-artikel.
Maar nu even terug naar die arme blockchain die ligt te bingewatchen op de bank. De druk werd je misschien ook even te veel. ‘We believe in the potential of blockchain’, hoe vaak heb je dat wel niet gehoord de afgelopen tijd? Maar zeggen dat je in blockchain gelooft, is als zeggen dat je gelooft in de random reader of in de OV-9292-app. Blockchain is een technologie die handig kan zijn in verschillende situaties.
In Jesse Frederiks artikel komen de toepassingen voor voedselproductiesystemen niet aan de orde. Dat is jammer, want blockchaintechnologie democratiseert de voedselketen, omdat ook mensen die eerder geen toegang hadden tot informatiesystemen, daar nu wel toegang toe hebben. Om een voorbeeld te geven uit Fairfood’s eigen keuken: vorig jaar hebben we 1.000 kokosnoten uit Indonesië op de blockchain gezet. Via sms konden de kokosboeren anoniem bevestigen dat ze de prijs hadden ontvangen die de handelaar betaald zei te hebben. Acht van de vijftig boeren hadden te weinig gekregen, bleek toen de blockchain op tilt sloeg.
Blockchain bood in dit geval de kokosboeren snelle toegang en inzichten in de productieketen, die ze niet eerder gehad hadden.
Had je dit ook op een andere manier te weten kunnen komen? Ja, misschien wel. Als ik naar de film wil kan ik langs de bioscoop fietsen en bij de kassa een kaartje kopen, ik kan bellen om te reserveren, ik kan mijn kaartje online kopen en de QR-code laten scannen en ik kan mijn filmpas laten zien waarmee ik zomaar binnen kan lopen. Allemaal met het resultaat dat ik de film zie. Maar blockchain bood in dit geval de kokosboeren snelle toegang en inzichten in de productieketen, die ze niet eerder gehad hadden. Een ander voorbeeld (nu gaan we het toch even over koffie hebben): onze eigen blockchain-WAKEcUP-koffie uit Colombia. Echt goede koffie, met – voor de kenners – een cupping score van 85. Dat staat op de verpakking en is ook vastgesteld door een koffie-expert. Dat bewijs is vastgelegd in blockchain. De eerste vragen over deze blockchain-app kwamen uit Colombia zelf, van koffieboeren die de data tot op de komma hadden uitgeplozen.
Dit zijn in het kort wat mooie voorbeelden die ik zie van blockchain. Lees vooral ook onze position paper over blockchain & food voor uitgebreidere inzichten. Of bekijk dit (niet volledige) overzicht van blockchain-toepassingen. En laten we in de tussentijd even extra lief zijn voor de blockchain. Het is niet altijd makkelijk om een belofte te zijn…
Lees op deze pagina meer over wat Fairfood zoal doet met de blockchaintechnologie.