RECLAIM Sustainability!
Met dit 5-jarige programma werken Fairfood en partners aan échte duurzaamheid, waarbij de mensen die ons eten maken een eerlijk inkomen hebben en hun zegje kunnen doen in het besluitvormingsproces.
De krachten bundelen voor echte impact
De boeren, plukkers, vissers en andere mensen achter ons eten zijn enorm belangrijk als we problemen zoals armoede en klimaatverandering willen aanpakken. Helaas worden hun stemmen weinig tot niet gehoord. Samen met Solidaridad, TrustAfrica en Business Watch Indonesië trapten we daarom het 5-jarige programma RECLAIM Sustainability! af, in strategisch partnerschap met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Met dat programma werken we aan echt inclusieve waardeketens die bijdragen aan een duurzame transitie.
Het programma is actief in 17 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika en werkt aan het eerlijk maken van verschillende producten, waaronder cacao, koffie en thee. Fairfood is in de leiding als het gaat om innoveren, en implementeert ons platform Trace om transparantie en traceerbaarheid te realiseren in cacao en koffie uit Honduras, Uganda en Sierra Leone.
Het grotere plaatje
Wat we doen
Honduras
We zetten innovatie in om boeren in Honduras een centrale rol te geven in de productieketens van koffie. Door onder meer een gebrek financieringsmogelijkheden en problemen als klimaatverandering, hebben koffieboeren in Honduras een slechte onderhandelingspositie. Samen met Solidaridad vroegen we onszelf af: hoe kunnen we dit veranderen?
Lees meerSierra Leone
De cacao uit Sierra Leone is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Toch leven de cacaoboeren vaak nog altijd in armoede. Wij willen hen ondersteunen om van kwaliteit hun concurrentievoordeel te maken. Respect voor boeren en natuur zijn onlosmakelijk verbonden met kwaliteitscacao. Transparantie op boerenniveau helpt om dit verhaal te vertellen.
Lees meerUganda
Wij denken dat koffieboeren in Uganda hun voordeel kunnen doen met meer transparantie. Met een traceerbaarheidspilot onderzoeken we hoe samenwerking op verschillende niveaus in de productieketen kan leiden tot een eerlijkere verdeling van waarde. Omdat veranderingen niet ten koste van boeren mogen gaan, zoeken we de samenwerking op met lokale handelaren en willen we de aandacht vestigen op de uitdagingen waarmee boeren worden geconfronteerd.
Iedereen wil vandaag de dag iets met blockchain doen, waar het uiteindelijk vooral neerkomt op simpelweg traceerbaarheid. In de samenwerking met Fairfood, ervaarden we connectie, wat weer iets heel anders is. Fairfood kwam hierheen, luisterde naar ons, liet ons het platform zien, en wij zagen in wat de waarde is van de informatie die hun aanpak oplevert. Ze deden hetzelfde met alle andere betrokkenen, en op deze manier leerden we wat bijvoorbeeld de koffiebrander nodig heeft; welke informatie diegene nu mist, of te laat ontvangt. Deze connectie met andere stakeholders zorgt ervoor dat wij een beter begrip hebben van alle behoeften verderop in de productieketen, waarmee deze tool voor iedereen van waarde is: de boer, de coöperatie, de importeur en de brander.